Da min dansklærer i folkeskolen fortalte os om Tove Ditlevsen – og meget diskret nævnte hendes stofproblem – var det med brug af datid. Forfatteren døde i 1976, og den time jeg husker, må have foregået nogle år efter. I ottende eller niende klasse læste vi Man gjorde et barn fortræd, uden at jeg rigtigt kan huske noget fra værket. Imidlertid må pligtlæsningen have ført mig videre til Gift og Vilhelms værelse. De står tydeligere for mig, selvom jeg givetvis var for ung til at få det fulde udbytte af bøgerne.
Mindeudgivelse
Jeg har arvet få bøger fra min mormor, som mest var til aviser og ugeblade. En af dem er antologien Om Tove Ditlevsen fra 1976. Bogen består af artikler af kolleger og venner og har overlevet 20 år i mit bibliotek, fordi den skilte sig ud fra min mormors ditto. Ifølge flapteksten tegnes der et portræt af “det højt begavede arbejderbarn fra Vesterbro”. Sådan en hardback investerer man kun i, hvis man har særlig interesse, for mange penge havde min mormor aldrig. Hun var selv fra små kår og blev som ung pige sendt ud for at tjene. Akkurat som den 12 år yngre Tove, som blev husassistent i stedet for student.
Vesterbro
I begyndelsen af nullerne boede jeg i tre år i barndommens gade – Hedebygade – i et andelsbyggeri, som var effektivt moderniseret få år forinden. Baghuse var blevet jævnet med jorden og erstattet med indbydende fælleshuse med vaskeri og festlokaler. Skabslokummer var udvidet til flisebadeværelser. Gulve og lofter sendte ikke længere hidsig strålekulde ud i værelserne. Gaden havde tidligere huset butikker. På facaden overfor min stuelejlighed havde blegnede bogstaver malet på husmuren overlevet renoveringen. “Mælk” og “Brød”. Et par gader væk lå et autoværksted, og jeg har gæster i den lokale hashklub under stærk mistanke for at stjæle min gamle spand uden startspærre. Ikke desto mindre var hipsterficeringen godt i gang i 2001-2004.
Toves tilstedeværelse bestod i et lille trekantet, brostensbelagt hjørne skråt overfor det sted, hvor Hedebygade løb ud i Enghavevej. Man passerede Tove Ditlevsens Plads på vej til Netto og Prima. Sidenhen er to sammenlagte folkeskoler blevet opkaldt efter kvarterets berømthed.
Fokus i dag
Tove Ditlevsens lyrik, fokus på kvindeliv og brug af personlige kriser og erfaringer får hendes navn til at poppe op igen og igen. Her et udvalg fra de seneste år:
- Forestillingen Tove!Tove!Tove! af teaterkollektivet Sort Samvittighed
- Teaterstykket Toves værelse af Jakob Weis
- Bogen Kærlig hilsen, Tove: Breve til en forlægger (Gyldendal, 2019) – om baggrunden for udgivelsen, se her.
- Udgivelse af The Copenhagen Trilogy (Barndom, Ungdom, Gift slået sammen). Ansigterne er også udgivet i Storbritannien. Læs en anmeldelse af førstnævnte fra januar 2021 i The New York times her.
Flere danske medier konstaterer, at Tove Ditlevsen hitter i udlandet mange år efter sin død. F.eks. DR Nyheder: Ikonisk forfatter går verden rundt.
Her til slut – tilbage til, hvor det begyndte for forfatterinden: de rimede vers.
Photo by Christian Werther on Unsplash (Kød og flæskehal)
Photo by Khamkéo Vilaysing on Unsplash (Cyklist)
Photo by Rūta Celma on Unsplash (Husrække med blomster)