Eftermiddag med Jane Austen

I komedien Austenland kan man for en klækkelig sum leve sig ind i en svunden tid og optrin sakset ud af en roman fra Jane Austens hånd. I denne kække, britiske film omgås man historisk korrekt og velklædte mennesker, spiser autentiske retter i herskabelige stuer, har bridgeaften, lærer at ride og gå på jagt. Den kvindelige hovedperson ender naturligvis i en kærlighedsintrige, ud over den i oplevelsespakken planlagte med en staldkarl.

Event på Liselund

Det er dog ikke helt så omfattende, når Jane Austen Selskabet og Nationalmuseet inviterer til en eftermiddag i Jane Austens ånd på Liselund på Møn. Eventet bød i august 2021 på vandring i det store, romantiske haveanlæg, foredrag om forfatterens virke og tematikker, danseopvisning og omvisning på lystslottet. Rundt omkring i haven var der oplæsning af Fornuft og følelse, og ved den kinesiske pavillon kunne man tanke op med te og scones og lade sig friste til bogkøb.

Noter fra dagen

  • Økonomen Tom Piketty bruger Austen som kilde for britiske indkomstforhold i tidsperioden.
  • I Fornuft og følelse er hovedpersonen Elinor Dashwood 19 år. Hun spilles i Ang Lees dejlige filmversion fra 1995 af Emma Thompson, der dengang var 36.
  • Jane Austens mandlige skurke ofte hedder noget med W – f.eks. Wickham. Så er læseren advaret!
  • Ægteparret de la Calmette, som grundlagde Liselund sidst i 1700-tallet, rejste Europa rundt for at få inspiration til deres weekendsted på det kuperede Østmøn.
  • Angiveligt spøger det på det stråtækte lystslot.
  • Jane Austen forblev ugift, og bøgerne skæppede ikke voldsomt i kassen i hendes levetid. Hun døde i 1817, 41 år gammel.
  • Te var en eksotisk og dyr drik, da Liselund blev grundlagt. Derfor ønskede man at nyde teen i omgivelser, hvis arkitektoniske stil var inspireret af fjerne himmelstrøg.

Indtil næste arrangement

Haven på Liselund er altid åben og gratis at besøge. Det står frit for at tage på skovtur og læseudflugt, hvis ovenstående har inspireret til at slå sig ned på en bænk ved en af de stemningsfulde søer. Til daglig går der ikke udklædte personer rundt, men man kan rende ind i en påfugl. Der er rundvisninger på slottet i sommerhalvåret. Hvis turen til Møn skal udvides, ligger hotellet Liselund Ny Slot lige ved parken og tæt på Møns Klint.

Bøgeskov i maj. Motiv fra Iselingen, 1857
P. C. Skovgaard (Statens Museum for Kunst)

Links

Austenland, film af Jerusha Hess

Opskrift på scones

Fornuft og følelse, film af Ang Lee

Liselund, officiel side

Jane Austen selskabet, Danmark

Boginspiration (ikke Jane Austen)

Guidebog

Ny spin-off

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s