Skriveprocesser – ting tager tid

Bloggen har ligget meget stille alt for længe. Tid til at sætte den i fornyede omdrejninger. 

Jeg skriver selv meget for tiden og falder pudsigt nok over artikler, der beskriver andre forfatteres erfaringer med selve skriveprocessen. 

Morten Ramsland

Morten Ramsland er bogaktuel med romanen “Æg”, der udkommer den 24. marts 2017. Morten slog for alvor igennem med “Hundehoved” i 1998. Seks år forinden mødte jeg Morten på Danebod Højskole, hvor vi havde valgt samme fag: skriveværksted, teater og maleværksted. I artiklen fra Århus Stiftstidende beskriver han selv den skrivestil, jeg tydeligt husker fra dengang, nemlig fantasifuld og vildtvoksende – dragende prosadigte.

Morten Ramsland er typisk 5-6 år om at skrive en roman. Han skriver langt og må af og til skære lange spor fra, der ikke passer til den aktuelle roman. Mange omskrivninger er nødvendige for især at stramme sproget op. Jeg kan relatere til flere af disse “genvordigheder”. Måske fordi man i procssen først og fremmest fokuserer på historiens forløb og lader den tage afstikkere. Dernæst kommer sproget og finesserne i strukturen. Læs artiklen her.

George Saunders

Artiklen fra The Guardian (Hvad forfattere i virkeligheden gør, når de skriver) er skrevet af amerikaneren George Saunders. Den handler blandt andet om hans første roman “Lincoln in the Bardo”. Bogen var 20 år undervejs, dog mest i forfatterens tanker. Før den udkom i år, har George Saunders udgivet noveller og essays. 

George Saunders beskriver akkurat som Morten Ramsland en proces, der omfatter mange om- og gennemskrivninger. Han kalder det en tilnærmelsesproces, hvor teksten ændres grundigt og på grænsende til det tvangsprægede, indtil hans indre vurderingspil peger mod plus og ikke minus. Ifølge forfatteren betyder metoden, at teksten mere specifik, mindre overdreven og sentimental, og dovne udsagn overlever ikke i det lange løb.
Læs artiklen her.

Stephen King

Om Stephen King er typen, der minutiøst skriver om gang på gang, skal jeg ikke kunne sige. Dog tyder den imponerede bibliografi – mere end 40 bøger plus det løse – på god og stadig fremdrift. Dog har King udtalt, at han ofte begynder på en historie uden at kende slutningen på forhånd. Måske har han også et lille lager af plotblindgyder liggende?

Ting-tager-tid temaet kommer ind på anden vis end omstændelige omskrivninger. I efterordet til romanen “22.11.63”, fortæller Stephen King, at han begyndte på romanen i 1972. Han droppede projektet, da han på grund af sit fuldtidsarbejde som underviser indså, at han ikke havde tid til den nødvendige research. Bogen er centreret om mordet på præsident Kennedy og foregår i årene op til begivenheden. Da Stephen King genoptog bogen, ansatte han en god ven til at foretage den historiske research. “22.11.63” udkom på dansk i 2013 og kan anbefales, hvis man er fan af “Tilbage til fremtiden”-filmene. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s